Alışveriş yaptıktan sonra satıcı aldığımız kağıt nedir?
Fatura, satın alınan bir mal veya sağlanan bir hizmet için yapılan ödeme tutarını gösteren bir belgedir. Başka bir deyişle, satıcının ödemeyi aldığını kanıtlar.
Alışveriş fişi nedir?
Özellikle market ve benzeri mağazalardan ev ve iş yerinde sipariş verirken kullanılan bilgi fişi, tüketiciye satın aldığı ürünün içeriği, miktarı ve fiyatı hakkında bilgi verir. Bilgi fişinde ayrıca işyerinin adı ve satın alma tarihi ve saati de belirtilir.
Alışverişten sonra hangi belgeleri alırız?
Şirketler mal ve hizmet satarlar; perakende makbuzu, nakit makbuzu, serbest meslek makbuzu, fatura makbuzu, fatura, teslimat notu, teslimat notu faturası gibi ticari belgeleri kullanırlar. Bu belgeler, mal ve hizmet satışının gerçekleştirildiğinin yasal kanıtıdır.
Ayıplı mal aldığımızda neler yapmalıyız?
Ürün ayıplı ise tüketiciler, iade, ayıpsız bir ürünle değiştirme, ayıp oranında fiyat indirimi ve ürünün ücretsiz onarımını isteme hakkına sahiptir. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir. Satıcı tüketicinin isteğine uymak zorundadır.
Sipariş fişi adı nedir?
Fiş yazıcısı tarafından oluşturulan fişlerin bir kopyası müşteriye verilir. Bu şekilde iki kopya olarak basılan ürünlere otokopili fatura fişi denir.
Satış fişi ne demek?
Perakende satış fişi, perakende satış yapan her mükellef için zorunlu bir belgedir. Perakende satış fişleri, Maliye Bakanlığı’nın izniyle sadece kasalarda kesilmekle kalmaz, aynı zamanda Maliye Bakanlığı ile anlaşmalı matbaalarda da basılır.
Teslim fişi nedir?
Taşınan mallar hakkında bilgi sağlayan belge. Aynı zamanda malların taşınması için bir sözleşmedir ve taşıyıcının malları teslim aldığını gösterir.
Alışverişten sonra mutlaka almamız gereken belge nedir?
Fiş veya fatura talep etmezsek, satıcı malların satış fiyatına dahil olan KDV’yi devlete ödemek zorunda kalmaz, böylece ek gelir elde edilir. Aynı zamanda, gelir veya kurumlar vergisinin hesaplanmasının temeli aşınır. Bu nedenle satın alımlarımız için fiş veya faturamızın olması gerekir.
Fatura ve fiş aynı şey mi?
Bir fiş, bir faturadan farklıdır çünkü fatura, alınan ürün veya hizmetler için ödeme gerektirirken, bir fiş, hizmet veya ürünlerin zaten ödendiğinin kanıtıdır. Bir fiş, bir faturadan farklıdır çünkü fatura, alınan ürün veya hizmetler için ödeme gerektirirken, bir fiş, hizmet veya ürünlerin zaten ödendiğinin kanıtıdır.
Perakende satış belgesi nedir?
» Perakende satış fişi, perakende mağazalarda elektrik kesintisi veya kasa arızası gibi durumlarda kasa fişi yerine geçen bir belgedir.
Ayıplı mal satıcıya nasıl bildirilir?
Şikayet herhangi bir formaliteye tabi olmadığından telefonla veya sözlü olarak yapılabilir. Şikayet herhangi bir şekle tabi olmadığından, yapılıp yapılmadığının ispatı da herhangi bir şekle tabi değildir. Her türlü delille ispat edilebilir. Şikayet ayrıca dava yoluyla da yapılabilir.
14 gün iade hakkı ne zaman başlar?
Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden mesafeli sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Satın alma “mal” içinse, süre malın teslimi ile başlar; satın alma “hizmet” içinse, hizmet sözleşmesinin akdedilmesi ile başlar.
Malın ayıplı olduğu nasıl anlaşılır?
Öncelikle ürünün etiketleri, ambalajı, reklamları ve kullanım kılavuzları incelenerek ürünün orada belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ürün bu özelliklere uymuyorsa veya reklamlarda ve duyurularda verilen bilgilerle uyuşmuyorsa ürün arızalı kabul edilir.
Alışveriş sonrası fiş ya da fatura alırsam ülkemize ve bize katkısı ne olur?
Aynı zamanda, gelir veya kurumlar vergisinin hesaplanmasının temeli aşınıyor. Bu nedenle satın alımlarımız için bir makbuz veya faturaya sahip olmalıyız. Bu şekilde vergi kaçakçılığını ve tüketici olarak kusurlu bir ürün veya hizmete karşı yasal haklar iddia etme olasılığını önlüyoruz.
Satıcı fatura vermek zorunda mı?
Vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlarda, mal teslimi veya hizmetin sağlanması sırasında fatura elektronik olarak gönderiliyorsa, söz konusu faturanın kağıt çıktısı müşteriye verilir. Bu durumda çıktının satıcı veya temsilcisi tarafından imzalanması gerekir.
Fatura mı fiş mi?
Fatura ile makbuzu birbirinden ayırmanın en kolay yolu, içerdiği bilgilere bakmaktır. Küçük miktarlar için satış fişi, büyük miktarlar için fatura olarak da adlandırılır. 2023 yılında fatura zorunluluğu 4.400 TL olarak belirlendiğinden, bu tutarın altındaki satışlar için satış fişi düzenleme seçeneği vardır.
Aldığımız ürün kusurlu çıktığında satıcıya fiş ya da fatura ile başvurma süresi kaç gündür?
İade süresi (cayma hakkı) kaç gündür? Alıcı; mal satışına ilişkin mesafeli sözleşmelerde, müşteri, malı teslim aldığı tarihten itibaren on dört gün içerisinde hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı reddederek sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.