İbn-i Sina aslen nereli?
Aslen Belhli olan ve Samaniler döneminde İslam dünyasının kültür başkenti olarak Bağdat ile rekabet eden Buhara’ya yerleşen İbn Sina’nın babası Abdullah iyi bir eğitim almıştı ve evinde felsefe, geometri ve Hint matematiği gibi konuların tartışıldığı ve dönemin âlimlerinin sohbet ettiği bir yerdi.
İbn-i Sina hangi millettendir?
İbn-i Sina, 980 ile 1037 yılları arasında Türkistan ve İran’ın çeşitli bölgelerinde yaşamış bir Türk bilginidir. Tıp başta olmak üzere bilimin her alanında faaliyet göstermiştir. Büyük bir filozof olarak düşünceleri dünyada kabul görmüştür.
İbn Sînâ Arap mı?
Bunun en önemli kanıtı gelecekteki ebeveynlerin etnik kökeni ve “Sina” ismi üzerine yapılan araştırmalardır. Tarihsel araştırmalar ve etnik köken üzerine yapılan araştırmalar artık Avicenna’nın Türk olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla İbn Sina’nın Türk olduğunu söyleyebiliriz.
İbn-i Sina’nın dini nedir?
Dindar bir Müslüman olan İbn Sina, rasyonel felsefeyi İslam teolojisiyle uzlaştırmaya çalıştı. Başlıca amacı, akıl ve mantık yoluyla Tanrı’nın varlığını ve dünyanın yaratılışındaki rolünü bilimsel olarak kanıtlamaktı.
İbn-i Sina neden hapse girdi?
Bu muayeneler sırasında hastalanan İbn Sina, Hazar Denizi kıyısındaki Gorgan bölgesinde arkadaşının yanına yerleşti. Bu dönemde “Tıp Hukuku” kitabını yazdı. Hamedan Emiri; İbn Sina’nın İsfahan valisi ile birlikte yaşaması onu rahatsız ettiği için Batılıların ona verdiği adla Büyük Üstadı hapse mahkûm etti.
İbn-i Sina ehli sünnet mi?
Eğer durum böyle ise, o zaman bu sebeplerden dolayı ne olursa olsun o gerekli olur. İbn Sina’nın bu konudaki görüşleri Cebriye ile Ehl-i Sünnet arasında yer alır. Yönlerin kökeni bakımından Cebriye ile paralellik gösteren İbn Sina, Allah’ı bilme noktasında Ehl-i Sünnet’e daha yakındı.
İbn-i Sina’nın gerçek adı nedir?
İbn Sina’nın tam adı Ebu Ali el-Hüseyin ibni Abdullah ibn Sina el-Belhi’dir. Samanid Sarayı’nın mali görevlilerinden biri olan ve seçkin bir alim olan Abdullah Bin Sina’nın oğlu olan İbn Sina, Batı’da “Avicenna” olarak bilinir.
İbn-i Sina kimdir kısaca özeti?
İbn Sina pozitif bilimler ve felsefe alanında birçok eser yazmış olmasına rağmen tıp alanında rakipsiz bir otorite olarak kabul edilir. Ortaçağ tıbbının önde gelen temsilcisidir. Avicenna, Ağustos 980’de Buhara yakınlarındaki Efşene şehrinde doğdu ve 21 Haziran 1037’de 57 yaşında Hamedan’da öldü.
İbn-i Sina hangi padişah döneminde yaşamıştır?
İbn Sina, Gazneli Mahmud döneminde yaşamıştır. İBNİ SİNA NE YAPTI? İbn Sina, döneminin en önemli hekimlerinden, astronomlarından, düşünürlerinden, yazarlarından ve bilginlerinden biri olarak kabul edilir. “Erken polimer tıbbın babası” olarak bilinen bir bilgin ve hekimdir.
Araplar kimin soyundandır?
Baide, Arap Yarımadası’nda yaşayan ve İslam’dan önce yok olan Arap kabilelerini ifade eder. Bu kabilelerden bazıları Ad, Semud ve Amalika’dır. Bakiye Arapları, Arapçayı Baide Araplarından öğrenen Ya’rub bin Kahtan ve Mead bin Adnan’ın oğulları.
İbni Sinanın dedesi kimdir?
Doğum tarihi kesin olmamakla birlikte 1760’lı yılların ortaları olarak tahmin edilmektedir. Büyük büyükbabası tarakçı olduğu için soyadı Tarakcıoğlu iken zamanla bu kelimenin Farsça karşılığı olan Şânîzâde terimi kullanılmaya başlanmıştır.
İbn-i Sina rasyonalist mi?
İnanç konusu her zaman insanların üzerinde kafa yorduğu bir alan olmuştur. Bu nedenle birçok filozof ve din adamı bu konu üzerinde kafa yormuş ve kendi sistemlerini kurmuştur. Bu çalışmamızda akılcılığın temsilcisi İbn Sina ve Hujjat al-İslam olarak bilinen Gazali’nin inanç sorularını ele aldık.
İbn-i Sina Türk mü Fars mı?
İbn Bînâ, kendisi de Türk kökenli olan Fârâbî (870-950) ve yine Türk kökenli olan büyük filozof Bîrûnî (973-1051) doğrultusunda filozof olmuş, bilimsel tartışmalarla da âlim mertebesine ulaşmıştır.
İbn-i Sina aslen nereli?
Ali b. Sînâ, yaklaşık 370 (980-81) yılında Buhara yakınlarındaki Afşana köyünde doğdu. Aslen Belhli olan Samanî hükümdarı Nûh b. Mansur döneminde Buhara’ya yerleşen babası Abdullah, İsmaili görüşlerini benimsedi.
İbn-i Sina ne demiş?
İnsan ruhu bir lamba gibidir, bilim onun aydınlatması gibidir ve ilahi bilgelik lambanın yağı gibidir. Yandığında ve parladığında, kişinin “canlı” olduğu söylenir. Öküzden korkarım çünkü silahları vardır ama zekası yoktur. İnsanlar verdiğiniz nedenlere, samimiyetinize ve çektiğiniz acının şiddetine ancak ölümünüzden sonra inanacaktır.
İbn-i Sina’nın ailesi kimdir?
Babası Sina oğlu Abdullah Belh’tendi ve şamanların ikinci oğlu olan Nuh zamanında Buhara’ya gelen güvenilir bir tüccardı. Annesi aynı şehirden Yıldız adında bir Türk kadınıydı. İbn Sina’nın ata adı Sina’ydı ve büyükbabasının büyükbabası da bunu kullanıyordu.
İbn-i Sina hangi devlette yaşamıştır?
Günümüzden bin yıl önce, Ağustos 980’de, bugünkü Özbekistan sınırları içinde kalan Buhara şehrinin Afşene köyünde doğan ve Haziran 1037’de, elli yedi yaşındayken Hemedan’da (veya İsfahan’da) ölen İbn Sina, sadece bir filozof değil, aynı zamanda hem İslam dünyasının hem de Ortaçağ Hıristiyan dünyasının bir âlimidir.
İbn Sînâ kimdir kısaca hayatı?
980 yılında İran’ın Buhara kentinde doğdu ve 1037 yılında Hamedan’da vefat etti. 57 yıllık yaşamı boyunca tıp alanında özellikle “el-Kanun fi’t-Tıb” (Tıp Hukuku) adlı eseriyle ünlenen İbn Sina, aynı zamanda matematik, astronomi, mantık, psikoloji, kimya ve metafizik alanlarında da önemli eserler yazdı.
İbn-i Sina’nın Türk kültürüne katkıları nelerdir?
– Müslüman Türk alimleri tıp alanında da önemli hizmetlerde bulunmuşlardır. Bu alanda en ünlü isim İbn Sina’dır (ö. 1037). Avicenna’nın tıp alanında çok sayıda tanınmış eseri vardır. Bu eserlerden biri ansiklopedik olan Kitabü’ş Şifa, diğeri ise El-Kanun Fit-Tıp’tır.