Kamu kurumunda fotoğraf çekmek suç mu?
Kamusal alanda fotoğraf çekmek yasaldır. Ancak, Yüksek Mahkeme’nin kararlarında belirttiği gibi, bu yasallık insanların kamusal alanlarda dolaşırken fotoğraflarının çekilmesine onay verdikleri anlamına gelmez. “Kişisel verilere” saygı dikkate alınmalıdır.
Karakolda neden fotoğraf çekilir?
Mugshot’ın temel amacı, kolluk kuvvetlerinin tutuklanan kişinin mağdurlar, kamuoyu ve araştırmacılar tarafından tespit edilebilmesini sağlamak ve tutuklanan kişinin fiziksel özelliklerinin kaydını tutmaktır.
Kolluk vatandaşın fotoğrafını çekebilir mi?
“Bir kimsenin rızası olmaksızın fotoğrafının veya videosunun çekilmesi, TCK 134’te düzenlenen ‘özel hayatın gizliliğini ihlal’ suçunu oluşturur. Kayıt, kamuya açık bir alanda, yani sokakta yapılmışsa ve haber amaçlı değilse ve üstün bir kamu yararı söz konusu değilse bile kişinin rızası aranır.
Polisin fotoğrafını çekmek suç mu?
Polis memurlarını filme almak artık suç. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2021/19 sayılı Genelgesi ile görev başındaki polis memurlarının görüntü ve ses kayıtlarının alınması ve sosyal medyada paylaşılması artık yasak. Bunu yapan kişi veya kişiler hakkında yasal işlem yapılması için genelge yayınlandı.
Devlet dairesinde fotoğraf çekmek yasak mı?
Konuma bağlı: Bir vatandaşın özel hayatının gizliliğinin korunması konuma göre farklılık göstermez. Bunun nedeni, kamusal alanlardaki insanların, örneğin kamu figürlerinin görüntülerinin ve seslerinin kaydedilmesinin “basın bilgi özgürlüğü” kapsamına girmemesi ve bu nedenle bir suç olmasıdır.
İzinsiz görüntü çekmek suç mu?
İzinsiz fotoğraf çekmenin cezası TCK md. 134’te belirtilmiştir. Buna göre, ses ve görüntü kayıtları yoluyla bir kişinin mahremiyetini ihlal eden kişi iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İzinsiz ve kanuna aykırı olarak çektikleri görüntüleri dağıtanların cezası 2 yıldan beş yıla kadardır.
Karakol fotoğrafı çekmek yasak mı?
Soruşturma veya kovuşturma sırasında ses veya görüntüyü yetkisiz olarak kayda alan veya nakleden kişi, altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m. 11).
Polis niye fotoğraf çeker?
Ceza adalet sisteminde bu, bir suçun mağduruna veya tanığına şüphelinin kendisini veya bir fotoğrafını göstermekten ve böylece şüpheliyi tanımaktan oluşabilir. Şüphelinin, sanığın, mağdurun ve suçtan zarar görenlerin kimliğini ilgili kişiler tarafından tespit etmek için kullanılır.
Polise verilen ifade geri çekilebilir mi?
Polis karakolunda verilen ifade geçerli midir? Polis karakolunda verilen ifade geçerlidir. Ancak, avukat olmadan verilen bir ifade aşağıda açıklandığı gibi geri çekilebilir. Yine, bu kişiye yönelik kötü muamele, baskı, tehdit vb. içerir. Durum buysa, bu ifade geri çekilebilir.
Vatandaş polise kimlik sorabilir mi?
Görev başındaki bir sivil polisten kimliğini göstermesini isterse ne yapmalısınız?
Polis görüntü alabilir mi?
Danıştay, kamusal alanda cep telefonlarıyla video kaydı yapılmasını yasaklayan polis genelgesinin uygulanmasını askıya aldı. Danıştay 10. Dairesi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün polis memurlarının görüntülerinin kaydedilmesini yasaklayan genelgesine son verdi. Karar oybirliğiyle alındı.
Kavgada ses kaydı almak suç mu?
Telefon görüşmelerini kaydetmek suç mudur? Taraflardan birinin yaptığı bir görüşmeyi kaydetmek suç değildir. Ancak, bireyler arasındaki bir telefon görüşmesini kaydedip üçüncü taraflara iletmek gizliliğin ihlalidir.
Polis fotoğraf çekerek ceza yazabilir mi?
Trafik polisi, trafik kuralını ihlal eden bir kişiye ceza yazdığında, fotoğraf kanıtı gerekmez. Fotoğraf çekilmeden para cezası kesilebilse de, gönüllü trafik müfettişleri aynı yetkilere sahiptir. Ayrıca, güvenlik riski oluşturmadıkları için fotoğraf çekmeleri yasaktır.
Polis üniformalı fotoğraf paylaşmak yasak mı?
Savunma Bakanlığı, paylaşımları yapan kişilerin tespit edileceğini ve haklarında yasal işlem yapılacağını duyurdu. Uzmanlar, güvenlik güçlerinin üniformalı olarak paylaştığı fotoğrafların güvenlik ve istihbarat zafiyeti oluşturduğunu vurguladı.
Bir polis hangi bilgilere ulaşabilir?
Kişinin adı ve soyadı, doğum yeri ve doğum tarihi dahil olmak üzere kimlik bilgileri. Sorgulanan kişi hakkında bilgi, arama veya tutuklama emri olup olmadığı. Kişi hakkında tutuklama emri olmasa bile, Bilgi Toplama Yönetmeliği’nin ilgili 9/b maddesinde listelenen suçlardan birini işlemişse suçlarla ilgili bilgiler gönderilecektir.
İşyerinde gizlice fotoğraf çekmek suç mu?
Bir kişinin bilgisi dışında ses veya görüntü kaydı yapmak, fotoğraf veya video çekmek Türk Ceza Kanunu’na göre suçtur. Bu nedenle, kişilerin ses ve görüntü kayıtları yoluyla veri elde etmesi yalnızca yasadışı olmakla kalmaz, aynı zamanda bu eylem bir suç da oluşturabilir.
İşyerinde görüntü ve ses kaydı yapmak yasal mı?
Ses kaydı ve veri koruması: Bir işyerinin kayıt altına alınmasının amacı sadece kamera kaydı almakla gerçekleştirilebiliyorsa, işverenlerin de ses kaydı alması hukuka aykırı bir veri işleme faaliyeti olarak değerlendirilmektedir.
İzinsiz fotoğrafım çekildi ne yapmalıyım?
Duman, “Kişinin özel hayatının gizliliğini ihlal eden izinsiz fotoğraf/video kaydı mağduru olması halinde, altı ay içinde Başsavcılığa veya kolluk kuvvetlerine şikayette bulunması gerekiyor.
Bir kişinin izni olmadan gizlice fotoğrafının çekilmesi hangi hakkının ihlal edildiğini gösterir?
Özel hayatın gizliliğini görüntü ve seslerin “yayınlanması” yoluyla ihlal suçu (TCK m. 134/2) Özel hayatın gizliliğine ilişkin ses ve görüntülerin “yayınlanması”, özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun (TCK m. 134/2) nitelikli halini oluşturmaktadır.