Hukukken kardeş kardeşe bakmakla yükümlü müdür?
Maddede tanımlandığı üzere; Herkes, yoksulluk içinde yaşayan altsoyu, üstsoyu ve kardeşlerinin geçimini sağlamakla yükümlüdür. Altsoyu ve üstsoyu dışındaki kardeşlerin birbirlerinden nafaka talep edebilmeleri için diğer kardeşin daha zengin olması gerekir.
İnsan kimlere bakmakla yükümlüdür?
2. Yakınları Türk sosyal güvenlik hukukunda, genel sağlık sigortalısının eşi, çocukları, engelli çocukları ve anne ve babası, genel sağlık sigortalısının yakınları olarak ana başlıklar halinde sayılmıştır.
Kardeşin kardeş üzerinde hakkı var mıdır?
Peygamberimiz (s.a.s.) kardeşler arasındaki hak ve hukuku şu hadis-i şerifte çok veciz bir şekilde dile getirerek açıklamıştır: “Büyük kardeşlerin küçük kardeşler üzerindeki hakkı, anne babanın çocukları üzerindeki hakkı gibidir.” (Beyhaki, Şuabu’l-İman) Yine Peygamberimiz (s.a.s.) bir başka hadis-i şerifte: “Kardeşlerin en büyüğü…” (Müslim, Tahâret, 11)
Erkek kardeş namahrem midir?
Mahrem, akrabalık sebebiyle ebediyen evlenmeleri caiz olmayan kimselerdir: (Baba ve yukarıdan aşağıya bütün atalar, çocuklar ve aşağıdan yukarıya bütün torunlar, amca, erkek kardeş, erkek kardeşin oğulları, kız kardeşin oğulları).
Kardeş kardese bakmak zorunda mı?
Bu sebeple bir kimse, kendisine kan bağı bulunan ve muhtaç durumda iseler evlenmeleri caiz olmayan hısımlarına yakınlık sırasına göre nafaka ödemekle yükümlüdür (Serahsî, el-Mebsût, 5/208). Buna göre erkek, muhtaç durumdaki kız kardeşine bakmakla yükümlüdür.
Bakmakla yükümlü olduğum kişiler kimlerdir?
İkinci bölümdeki “hukuken bakmakla yükümlü olunan” ifadesi; 18 yaşını doldurmamış engelli kişinin eşini ve ana ve/veya babasını da kapsamaktadır. Bu durumda, evli veya 18 yaşını doldurmamış ve ana ve/veya babası bulunan engelli kişi ikinci bölüm kapsamında değerlendirilmeyecektir.
Eşin annesine bakmak zorunda mı?
Bunda bir günah yoktur… (Gelinin kaynanasına ve kaynatasına bakması gerekmez… Bakmazsa günah olmaz…)
Bakmakla yükümlü olunan kişiler nereden öğrenilir?
E-Devlet kapısından kendinize ve yakınlarınıza ait tedavi verilerini sorgulayabilir, kullandığınız tıbbi cihazların raporlarını listeleyebilirsiniz.
Amca yeğenine bakmak zorunda mı?
Cevap: Amcalar ve kardeşler gibi yakın akrabalar fakir ve çalışamaz durumdaysa, onlara bakma görevi vardır. Çocukları varsa, nafaka öderler.
Kardeş kardeşe yardım etmek zorunda mı?
Öte yandan eski MK. 315 ve 316. maddeler ve yeni MK.
Kardeş aileden sayılır mı?
– Birinci derece akrabalar: eş, anne, baba, çocuk. – İkinci derece akrabalar: kardeşler, büyükbaba, büyükanne, torunlar. – Üçüncü derece akrabalar: amca, teyze, dayı, yeğen.
Kardeş hakkı nasıl ödenir?
Ölen kişinin hayatta kalan eşi yoksa, eşin dörtte birlik payı hak sahibi olmadığından, mirasın tamamı kardeşler arasında eşit olarak paylaştırılır. Örneğin, ölen kişinin çocuğu olan 5 kardeş eşle birlikte mirasçı ise: Hayatta kalan eş 1/4 pay alırken, 5 kardeşten her biri kalan 3/4 payın 1/5’ine hak kazanır.
Kardeşlerin aynı odada uyuması caiz mi?
Kardeşlerin aynı odayı paylaşmasıyla ilgili İslami öğretileri anlayın. Bir erkeğin kız kardeşiyle aynı odada, her biri kendi yatağında, mahrem yerleri görünmediği sürece uyumasında bir sakınca yoktur. Bir erkeğin kız kardeşiyle aynı odada, her biri kendi yatağında, mahrem yerleri görünmediği sürece uyumasında bir sakınca yoktur.
Baba bir olunca öz kardeş olur mu?
Aynı ebeveynlerden gelenlere tam kardeşler denir. Hem aynı hem de farklı ebeveynlerden gelenlere anne tarafından kardeşler (aynı anne, farklı baba) veya baba tarafından kardeşler (aynı baba, farklı anne) denir. Farklı ebeveynlerden gelenlere ise yarı kardeşler denir.
Eşimin erkek kardeşi mahrem mi?
Bir kadına muvakkaten mahrem olanlar; kocasının kayınbiraderi, kocasının amcası, kocasının amcası, kocasının amcası ve amcasının çocukları, ayrıca süt annesinden doğan aynı akrabalar, o kadına muvakkaten mahremdirler.
Kardeş kardeşe yardım etmek zorunda mı?
Öte yandan eski MK. 315 ve 316. maddeler ve yeni MK.
Kanunen babaya bakmak zorunda mı?
Türk Medeni Kanunu’nun 328. maddesine göre, ana ve baba, 18 yaşına (erginliğe) gelinceye kadar çocuklarına bakmakla yükümlüdür. Bir kız veya erkek çocuk ergin olup da eğitimine devam ediyorsa, durum ve şartlara bağlı olarak, ana ve baba, çocuğun eğitiminin sonuna kadar çocuğa bakmakla yükümlüdür.
Kardeş aileden sayılır mı?
– Birinci derece akrabalar: eş, anne, baba, çocuk. – İkinci derece akrabalar: kardeşler, büyükbaba, büyükanne, torunlar. – Üçüncü derece akrabalar: amca, teyze, dayı, yeğen.
Bakmakla yükümlü olduğuna dair belge nereden alınır?
SGK Fayda Başvuru Belgesi, il ve ilçelerdeki sosyal güvenlik birimlerine şahsen başvuru yapılarak veya e-Devlet Kapısı internet sitesi üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) girilerek alınabiliyor.